Проф. Галя Христозова и доц. д-р Тинка Иванова получиха грамоти и

...
Проф. Галя Христозова и доц. д-р Тинка Иванова получиха грамоти и
Коментари Харесай

Кметът Димитър Николов награди 104 млади педагози, избрали бургаските училища и детски градини

Проф. Галя Христозова и доц. доктор Тинка Иванова получиха грамоти и високото отличие „ Ключът от кулата “

Кметът на Бургас Димитър Николов отличи всички 104 млади учители в Бургас, за които тази образователна година е първа в професионалната им кариера. Бляскавата церемония се организира за седми следващ път и е отдадена на Деня на националните будители – 1 ноември.

Инициативата е на кмета на Община Бургас Димитър Николов и има за цел да насърчи младите педагози, избрали да се посветят на специалността, която стои в основата на всички останали. Сред формалните посетители на събитието бяха ръководителят на Общинския съвет в Бургас проф. Севдалина Турманова, началникът на РУО-Бургас Петя Петрова, зам.-кметът с сектор обучение Йорданка Ананиева, ректорът на Университет „ Проф. доктор Асен Златаров “ проф. Магдалена Миткова, ректорът на БСУ проф. Милен Балтов, ръководителят на Комисията по обучение в локалния парламент инж. Виолета Илиева, представители на просветните институции в морския град.

Младите учители, които стартират професионалното си развиване в областта на образованието в Бургас, тази година са общо 104-ма от 15 детски градини и 30 образователни заведения. Най-голям е броят им в Професионалната гимназия по морско мореплаване и лов на риба " Свети Никола " – цели 10 и в СУ " Константин Петканов ", където са 6-ма новите педагози. Всички те получиха грамоти, клетвата на учителя и книгата „ Absolvo Te “ на географа, публицист, учител в СУ „ Св. Климент Охридски “ и другар на Бургас – доцент Георги Бърдаров.



По време на събитието справедливо самопризнание за изключителния си принос в развиването на бургаското обучение получиха докторите на педагогическите науки – проф. доктор Галя Христозова, ректор на Бургаски свободен университет през 2014 - 2022 година и доцент доктор Тинка Иванова, декан на Факултета по публични науки в университет „ Проф. доктор Асен Златаров “. Те получиха грамоти и високото отличие „ Ключът от кулата “, което се връчва единствено на най-изтъкнати персони с особени заслуги за развиването на Бургас. Почетният приз им бе връчен от кмета Димитър Николов.

Градоначалникът поздрави младите учители и им благодари, че са избрали да се посветят на специалността си в Бургас.

„ Да бъдеш преподавател, са нужни две неща – да имаш огромно и положително сърце и да обичаш хората, да обичаш децата. Човек, който не обича децата, не може да бъде сполучлив преподавател. Община Бургас през последните години, макар компликациите и тежките моменти, влага извънредно доста в инфраструктура и възстановяване на квалификацията и професионализма на бургаските учители. Продължаваме да търсим модерни нови форми за образование на нашите деца. Именно посредством Вас съм уверен, че ще го реализираме “, сподели Димитър Николов и пожела на младите будители здраве, непримиримост, хъс и храброст, тъй като няма по-свято дело от тази задача. „ Не може да има добра просвета, изкуство, спорт, просвета, познание, технологии, в случай че няма старт и начало за младежите, които учат в Бургас. Разчитаме на Вас “, обърна се той към препълнената зала.

Проф. Галя Христозова, която получи високото отличие „ Ключът от кулата “, призна, че е щастлива, тъй като 35 години от живота си е посветила на образованието. „ Няма да ми омръзне още дълго време да бъда дружно с младежите, на които още мисля, че има какво да дам. Радвам се, че всичко това се случва в Бургас. Благодаря на господин Николов и на сътрудниците за забавните хрумвания, за първокласното начало, за надпреварите по български език и за всичко това, което прави града ни толкоз забавен и желан. Ще продължа да бъда до Вас, младите учители. Да върнем книгата в ръцете на нашите деца, дано образоваността и образованието да бъдат цел освен за учителите, родителите и децата, само че и за всички, които живеят в Бургас. Убедена съм, че може този, който знае. Нека Бургас да знае, колкото се може повече “, пожела си проф. Христозова.

Доц. доктор Тинка Иванова, декан на Факултета по публични науки в университет „ Проф. доктор Асен Златаров “, разгласи, че приема това отличие като премия за всички сътрудници, с които е работила и продължава да го прави. В образованието съм от 1984 година и като виждам младежите тук, мисля, че всички старания са си заслужавали, добави тя.

 

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР